Nu är ”äntligen” sommaren över på riktigt och Stockholm börjar leva upp som vanligt igen. Det märks inte minst genom Stockholm Jazz 2014, den årligen återkommande dryga jazzveckan på ett stort antal scener och med stor musikalisk variation. Det är en del saker man helst inte vill missa, så det gäller att gå igenom hela programmet noggrant, dag för dag och scen för scen. Årets tillställning startade nu i fredags, 10 oktober och fortsätter till söndag den 19 oktober.

För mig började det redan till lunch på fredagen, en Jazzsoppa med en udda ”trio” på scenen. Torbjörn Zetterberg kontrabas och Susana Santos Silva, trumpet stod för det instrumentala och Gunilla Röör talandet. Susana som kommer från Portugal och Torbjörn var väldigt tighta i sina mjuka improvisationer, improvisationerna varvades med känsloladdat och dramatiskt läsande av Gunilla, hennes uppläsningar ackompanjerades av nedtonade improvisationer av instrumentalisterna. Texterna som Gunilla läste har författats av Gertrude Stein, framstående inom den avantgardistiska litteraturen och aktiv för nästan hundra år sen. Torbjörns och Susanas samspelta improvisationer kan också höras på skivan Almost Tomorrow på Spotify.

På fredagskvällen blev det Glenn Miller Café där Johan Berke Upstairs Five hade intagit scenen. För kvällen en kvintett som med förutom Johan på gitarr bestod av bas, trummor, saxofon samt pedal- och Lap Steel. Som vanligt på Glenn Miller, spelades det i tre set där åskådarna förväntas lägga en summa penar på en bricka efter varje set. Det första setet var fullsatt medan tredje setet beskådades av endast tio stycken entusiaster.

På lördag kväll intogs scenen i kulturhusets hörsal av en mycket intressant och mycket skicklig sammansättning musikanter. Det var den egensinnige vokalisten Sofia Jernberg med Trondheim Jazz Orchestra som för kvällen var förstärkt med förutom Sofia på röst även en stråkkvartett med folkmusikern och kompositören Olav Mjelva på fiol i spetsen. All musik hade komponerats av Olav i folkmusikanda men arrangerats för jazzorkester av bla annat Sofia. Ett mycket intressant och virtuost uppträdande. Hoppas det dyker upp på skiva så småningom.

Helgen avslutades med “raggar” jazz av Wasa Express på St Clara Bierhaus. Trummisen, legenden och Wasa Express-orginalet Åke Eriksson visade bakom pukorna, cymbalerna och virveltrumman det man kunde förvänta sig. Wasa Express har i sin sättning förändrats en del sen debuten på skiva 1977. En intressant nyhet i bandet är Per Tjernberg på diverse slagverk. Per har bl a spelat med Dag Vag under namnet Per Cussion. Per har även producerat några egna skivor, den första Don’t Stop redan 1983. Intressant funk och rap. Wasa Express bjöd på en trevlig kväll i det trånga källarvalvet med både musik och roliga historier, ibland angränsande till stå-upp komik.